Как да се отървем от неприятната миризма и изпотяването на краката?

Как да се отървем от неприятната миризма при изпотяване на краката – този въпрос си задава, според статистиката, всеки втори човек. Този проблем е доста актуален – неприятната миризма на краката може да лиши всеки от самочувствие и да причини неудобни ситуации, когато трябва да си свалите обувките в присъствието на приятели или познати.

В тази статия ще разгледаме причините за възникването на миризмата и потта на крака, както и да разберете как да се преборите с неприятните проблеми.

Причини поради които краката ни се изпотяват и имат лоша миризма.

Основните причини за изпотяване на краката и появата на миризма са две – повишаване на температурата на ходилото и лошото качество на обувките. Тези две неща създават почва за размножаването на огромен брой бактерии. Именно тези бактерии причиняват неприятна миризма. Гъбички на краката, това е още една причина за неприятна миризма на краката. Обувки, които не „дишат“, направени предимно от не-естествени материи, предизвикват изпотяване в пъти повече от обувките от естествени материали. За да се отървете от изпотяване и миризмата на краката трябва да имате добра хигиена на крака и добри обувки, изработени от естествена кожа.

Как да се отървете от неприятните проблемните – съвети и средства.

Най-простият и лесен начин, който ще ви помогне да се отървете от миризмата и изпотяването е редовното използване на дезодоранти против изпотяване , точно такива, каквито използвате против изпотяване под мишниците си. Също така е много важно да имате добра хигиена на ходилата си и когато излизате  да имате чиста и свежа кожа на ходилата и да обуете чисти чорапи. Също можете да опитате да си купите специален дезодорант за крака, което намалява прекомерно изпотяване на краката.

Следващият метод е използването на антибактериален сапун. Редовното измиване на краката с антибактериалния сапун, помага значително, като убива  микробите, които причиняват лошата миризма. Опитайте се да го използвате всеки ден, но не по-често от веднъж на ден, и вие скоро ще забележите положителен резултат.

Когато сте в си в къщи, може да си направите вана със силен чай. Смята се, че тайната се съдържа в чаени листа, които имат антибактериални свойства, като по този начин се елиминира източника на аромат в порите, а оттам и намаляване на изпотяването. За да подготвите ваната са си нужни 2 пакетчета или 1 супена лъжица. л. черен чай, като се сварява с 1 литър вода и се оставя за 10-15 минути. Готовия чай се разрежда с още два литра вода, нека банята се охлади до комфортна температура за краката, след това ги потопете за около 20 минути.

Следващия вариант, която също ще помогне да се отървете от миризмата и изпотяването на краката е вана на базата на оцет. Можете да използвате само оцет, но можете да подобрите ефекта, като добавите мащерка или масло от ела (продава се в аптеките).  Изсипете в купа и го разредете с 3 литра топла вода, след това се добавят няколко (3-4) капки етерично масло. Дръжте краката си в нея в продължение на 15-20 минути. За още по-добър резултат след това може да си направите и масаж лавандулово масло. Просто разтривайте няколко капки в чиста кожа на краката преди лягане.

Друг добър вариант против прекомерното изпотяване и миризма на краката е направата на смес от 2 ч.л. сол и същото количество нишесте. Нанесете тази смес върху краката и сложете чисти чорапи, по този начин краката ви ще бъдат сухи през целия ден и няма да имат неприятна миризма.